محیط‌های درمانی از جمله بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها و مراکز دارو‌سازی باید عاری از هر گونه میکروب و باکتری باشند. در طراحی و معماری این محیط باید نکاتی را در نظر گرفت تا حداکثر فاکتور‌های ایمنی در زمینه بهداشتی در آن‌ها رعایت شود. کفپوش بیمارستانی با ویژگی‌های مثبت خود، می‌تواند در محیط‌های درمانی برای پیشگیری از گسترش عامل‌های عفونی استفاده شود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با ویژگی های کفپوش بیمارستانی بیشتر آشنا شویم.

کفپوش بیمارستانی چیست؟

نوع خاصی از کفپوش که اغلب در انواع محیط‌های درمانی و بهداشتی مورد کاربرد قرار می‌گیرد، کفپوش بیمارستانی است. همان طور که از نام آن مشخص است این نوع کفپوش‌ها برای پوشش‌دهیِ کف محیط‌های بیمارستانی و درمانی بسیاری ضروری هستند.

کفپوش‌های بیمارستانی انواع مختلف دارند که تفاوت آن‌ها بیشتر به دلیل متریال به کار رفته در تولید آن‌ها است. کفپوش پلی یورتان، کفپوش پی وی سی و کفپوش اپوکسی (رزینی) از جمله کفپوش‌های بیمارستانی هستند. کفپوش های تولید شده از مواد پی وی سی و اپوکسی امروزه بیشترین کاربرد در مراکز درمانی دارند که از ویژگی مثبت‌تری نیز برخوردار هستند. به طور کلی، هر کفپوشی را نمی‌توان به عنوان کفپوش بیمارستانی معرفی کرد. نوع بیمارستانی کفپوش‌ها دارای مشخصات ویژه و منحصر‌به‌فردی هستند که سبب تمایز آن‌ها با دیگر انواع کفپوش‌های ساختمانی (چوبی و سنگی) می‌شود.

خصوصیات کفپوش بیمارستانی

از جمله ویژگی های کفپوش‌های محیط درمانی و بیمارستانی به شرح زیر است:

آنتی‌باکتریال

بدون اغراق یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کفپوش بیمارستانی خاصیت آنتی ‌باکتریالی آن است. این نوع کفپوش‌ها به نوعی از رشد و تکثیر انواع میکرو‌ارگانیسم‌ها چون انگل، میکروب، ویروس، باکتری و … پیشگیری می‌کنند. همان طور که می‌دانید، بیمارستان‌ها و محل‌های درمانی، یکی از منابع اصلی برای حضور و تکثیر انواع عامل‌های عفونی و بیماری‌زایی هستند. از طرفی رفت‌و‌آمد و تردد در این محیط‌ها بسیار بالا بوده و رعایت نکات بهداشتی برای به حداقل رساندن رشد و تکثیر باکتری‌ها ضروری خواهد بود.

عدم نفوذ‌پذیری

یکی دیگر از ویژگی‌های کفپوش بیمارستانی، داشتن حالت یکدست و بدون درز و فرج است. از دلایل موثر در رشد سریع عامل‌های میکروبی و باکتریایی وجود درز کفپوش‌ها، می‌تواند باشد. انواع آلودگی و زباله‌های بیمارستانی به راحتی در کفپوش‌های ناپیوسته تجمع می‌کنند که تمیز کردن آن‌ها بسیار سخت خواهد بود. اما کفپوش‌های بیمارستانی به دلیل پیوسته و بدون درز بودن، راه نفوذ انواع میکروب و باکتری از این طریق را نیز می‌بندند. دقت داشته باشید، یکدست بودن کفپوش بیمارستانی همچنین از استهلاک و به اصطلاح  تبله و بیرون زدگی آن نیز در طی زمان و ناشی از تردد زیاد پیشگیری می‌کند.

مقاومت و دوام بالا

فضا‌های درمانی و بهداشتی از جمله محیط‌های بوده که در آن‌ها از مواد، محلول و شوینده‌های شیمیایی بیشتری استفاده می‌شود. این مواد ممکن است با کفپوش‌های اجرا شده در این محیط‌ها به طور مداوم و در طول زمان در تماس باشند. بدون شک، تماس مستقیم انواع محلول و مواد شیمیایی در طولانی مدت، تاثیر منفی در طول عمر کفپوش‌های معمولی خواهد داشت. از خصوصیات بارز و در عین حال مثبت کفپوش بیمارستانی، مقاومت و دوام بالا‌ی آن در برابر عوامل مخرب است. این کفپوش‌ها مقاومت ویژه‌ای در برابر انواع لکه، سایش، خوردگی و ترک ناشی از مواد شیمیایی، ضربه و فشار بالا دارند.

ضد لغزش

داشتن خاصیت ضد لغزش، می‌تواند یکی دیگر از ویژگی‌های کفپوش بیمارستانی باشد. محیط‌های بیمارستانی باید به طور مستمر با شوینده‌های و مایعات ویژه شستشو داده شوند. این نکته باعث لغزندگی بیشتر این محیط‌ها می شود. استفاده از کفپوش بیمارستانی که خاصیت ضد لغزش دارد، می تواند از لغزنده شدن کف این محیط‌ها پیشگیری کند. به طور کلی، ضد لغزش بودن کفپوش‌های بیمارستانی، دارای نتایج مثبت نیز است:

  • افزایش سرعت عمل کارکنان بیمارستانی بدون نگرانی از لیز‌خوردگی .
  • تردد راحت بیماران که اغلب دارای ناتوانی جسمی و حرکتی هستند.

ادامه ی مطلب